Skip to main content

Yangın Tasarım Kriteri Raporu


Yangın Tasarım Kriteri Raporu adına yapıya uygulanacak yangın güvenlik sistemlerine ilişkin “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliği” hususunda TS EN 12845 standartlarına göre doğru projelendirilmesi gerekir. Yapının mimari yapısını bakılarak NFPA 13 standartlarını karşılayıp karşılamadığına bakılması gerekir.

Görüldüğü üzere her yangın projesinde uygulanması gereken uygun tasarım kriterleri projenin doğru yönde şekil alması hususunda ilerlemesi gerekir.

Yangın Tasarım Kriteri Raporu - İtfaiye Uygunluk Raporu COM

Her durumda istisnasız olarak NFPA 13 yönetmeliğinin tasarım kriterlerinin uygulanması ve yönetmelik kapsamının dışında kalınmaması oldukça önemlidir.  Ayrıca yapının mimari şartlarının göz önünde bulundurulması gerekir.  

Yangın tasarım kriter raporu amaç doğrultusunda ele alındığında tehlike sınıflarına göre belli insan yoğunluğunun ölçümlenerek yapılan yap sınıflandırılmasıdır.

Bu hususta yapı içerisinde kullanılan maddelerin durumuna göre belli başlı tehlike sınıflandırılmasının yapılması büyük önem arz eder. Aynı seklinde güvenli tahliye edilme hususunda gerekli olan sürenin tespit edilmesi gerekir.

Yapı inşaatı yapılırken kullanılan malzemelerin yangına karşı hangi tehlikede olduğunun bilinmesi gerekir. Yönetmeliklere uygun olarak hazırlanmış yangın dayanıklı sınıflarına ait olan detaylandırmanın doğru şekilde oluşturulması gerekir.

Yangın Sonrası İtfaiye Raporu

Yangın sonrası itfaiye raporu normal ya da itfaiye hizmet verecek binanın yapacağı aktif faaliyetleri başlatılmadan önce ihtiyaç duyulacağı bir rapordur. Bu belge Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği’ne gidilerek başvuru sonrası alınması mümkündür.

Yangın Sonrası İtfaiye Raporu - İtfaiye Uygunluk Raporu COM

Başvuru için hazırlanan ön kayıt işleminin ardından ilgili başvuru formunu doldurulması gerekir.

Binanın yangına karşı uyumlu olup olmadığı yapılan ön kayıt sonrasında işleme alınan denetimlerin tespitleri sonucunda belirlenir. Bu tespitler ilgili denetim birimleri tarafından yapılır.

Zorunlu işlem olmasından dolayı binaların gerekli evrakları temin ederek bu raporu alması gerekir. Bu hususta evrakların her birinin orijinal olması büyük önem taşır. Bu durum binanın farklı özelliklerinin olmasından kaynaklıdır.  Eksiksiz olarak hazırlanan itfaiye raporuna sahip olmak için şirketlerin aşağıda maddeler halinde görüntülenen belgelere sahip olması gerekir.

  • Yapı kullanımın izni belgesi
  • Numarataj belgesi
  • Yetkililere ait olan imza sirküleri
  • Var olan vekaletnameler
  • Resmi gazetede yayımlanan ticaret sicil gazetesi örneği

Yukarıda bahsi geçen belgeler başvuru esnasında talep edildiği için belgelerin eksiksiz olması oldukça önemlidir. Bina ve dengi işletme sahiplerinin yukarıda bahsi geçen belgeleri sunması zorunludur.

Belgelerin eksiksiz şekilde sunulması sahip olunan belge sayesinde geçerlilik süresi boyunca ceza alma işlemine karşı bir koruma sağlanmış olur.

İtfaiye raporu adına bireysel olarak kişilerden istenilen belgeler aşağıda maddeler halinde yer alır.

  • Yapı kullanım izin belgesi
  • Numarataj belgesi
  • Var olan vekaletnameler

Doğru şekilde ve eksiksiz hazırlanan belgeler ile bina tipinin farkı olmaksızın ihtiyaç halinde gerekli olan itfaiye iye raporu en kısa sürede kişiye teslim edilir.  Yapılan denetlemelerin öncesi gerekli görülen bütün belgelerin uygun şekilde hazırlanması rapora olumlu yönde etki eder.