Acil Durum Yangın Tahliye Planı
Acil Durum Yangın Tahliye Planı hususunda acil bir durum karşısında kaçış yollarının ve yönlerinin, çıkış kapılarının ve müdahale hususunda yardımcı olacak araç gereçlerin, yangına dayanıklı ve dayanıksız alanların detaylı şekilde belirlenmesi gerekir. Bu konuya ilişkin detaylı şekilde korumalı ve korumasız alanların belirlendiği ve işaretlendiği krokilere ihtiyaç duyulur. Bu kroki acil durum krokisi veya yangın kaçış planı olarak düşünülse de aksi olarak bütün acil durumlara karşı kullanılabilir bir plandır.
Tahliye planında mutlaka kaçış yolları ve çıkış kapıları sembollerle belirtilmesi gerekir. Aynı şekilde müdahilde gitmek için kullanılan araç ve gereçlerin plan üzerinde belirtilmesi gerekir. Plan üzerinde sembollerin açıklamaları ve gerekli uygulama kurallarının yer alması gerekir. Tahliye planında kullanılan sembol ve işaretlerin duruma ve ISO7010 Uyarı Sembolleri Uluslararası Standartlarına uygun olarak hazırlanması gerekir.
Acil durum tahliye planı yönetmeliği kapsamında düzenlenen planın iş yerlerinde yılda en az bir kez olmak üzere uygulanması gerekir. Yapılan tatbikatın gerçekçi olması ve her türlü durumun düşünülmesi gerekir.
Acil durum tahliye planına eklenecek ilk yardım malzemelerinin bulunduğu noktalar ve ilgili görev paylaşımları ve görevlendirme listesinde personel iletişim bilgileri ve acil durumlarda talep edilecek kamu kurumlarının iletişim bilgilerinin bulunması gerekir.
Yangın Tahliyesi Nasıl Yapılır?
Yangın tahliyesi nasıl yapılır sorusuna cevap olarak aşağıda adım adım tahliye planı hususları yer alır.
- İlk olarak acil eylem yani tahliye planının yapılması gerekir
- İkinci olarak tahliye grup liderleri ve üyelerinin belirlenmesi gerekir.
- Kaçış güzergahları ve rotaları güvenli toplanma merkezleri belirlenerek acil durumda gidilebilecek alanların tespit edilmesi gerekir.
- Acil kritik görevlerin belirlenerek kişilerin koordine edilmesi gerekir.
- Tahliye grup liderlerine ve üyelerine özel olarak tahliye eğitimlerinin verilmesi ve gerekli görüldüğünde tatbikatların yapılması gerekir.
- Tahliye edilecek alana uygun olarak gerekli işaretlerin yönlendirmelerin konulması gerekir.
- Acil çıkış ve kaçış istikametlerini gösterecek levhaların ve dengi araçların yol güzergahında uygun şekilde görünmesi gerekir.
Acil durum yangın tahliye planı hazırlama konusunda yukarıda bahsi geçen maddelerin her biri ayrı bir öneme sahiptir. Tehlike anında kişilerin soğukkanlı şekilde üstlendikleri görevleri yerine getirmesi gerekir.
Acil Durum Planı Kaç Yılda Bir Yenilenir?
Acil durum planı kaç yılda bir yenilenir sorusuna cevap olarak acil durum planları tehlikenin durumuna göre çok tehlikeli yerlerde 2 yılda bir, orta derecede tehlikesi olan yerlerde 4 yılda bir, çok az tehlikesi olan yerlerde ise 6 yılda bir yenilenmesi gerekir.
Acil durum ekipleri ve görevleri hususunda değişiklik yapılarak plan yenilemesi yapılabilir. Yenilenen planın parçası olan tatbikatlar ise en az senede bir kez yapılması gerekir.
Yenilenen plana göre ilgili kişilerin bilinçlendirilmesi gerekir. Bu hususta görev alan kişilerin kapsamlı eğitimlerinin plana yönelik verilmesi gerekir.