İtfaiye Yangın Raporu
İtfaiye Yangın Raporu itfaiye hizmeti verecek binaların güvenliği konusunda doğru şekilde işlemesi faaliyetlerin uygun şekilde yürütülmesi adına hazırlanan bir rapordur.
Diğer adı uygunluk raporu olan itfaiye raporu işletmeler için ruhsat kadar önem arz ettiğini söylemek gerekir. Ayrıca üretim proseslerinden önce alınması gereken yönetmeliklerde de belirtilmesi gerekir. Bu raporun hazırlanması için başvuruda bulunan işletmelerin rapor hazırlamadan önce önceden belirlenen bir program dahilinde işletme ziyaret edilerek denetim yapılır.
Denetim esnasında işletmenin yangından korunma yönetmeliğine uygun olmadığı belirlenir. Bu şekilde işletme yönetmelik dahilinde eğer uygunluğu varsa raporu alır. Denetmen her bir detaya en ince ayrıntısına kadar bakarak yangından korunma yönetmeliğinin ne kadar uygun olduğuna bakar.
İtfaiye Yangın Raporu Yönetmeliği
İtfaiye yangın raporu yönetmeliği amaç doğrultusunda kamu kuruluşları ve özel alan kuruluşları tarafınca kullanılan bina, yapı, tesis ve işletmelerin yangın yönetmeliğine uygun olup olmadığı, akabinde alanların tasarım, yapı ve bakımlarının ise kullanım durumunda yangını en az şekilde atlatabilecek konumda olup olmadığını bakılarak raporda denetim ve esasları belirlenir.
İtfaiye yangın raporu yönetmeliğine ilişkin asıl amaç binanın yapıların ve tesislerin en az hasarla ya da can ve mal kaybı olmadan kısa sürede yangının söndürülmesine ilişkin detayların uygunluğudur. Bu hususa göre binanın ve dengi alanların en uygun şekilde düzenlenmesi gerekir.
Yangın öncesinde alınacak önlemlerin ve yangında kimlerin görevli olduğu hakkında kişilerin eğitimlerini tam olarak verilmesi gerekir. Rapor yönetmeliği organizasyon konusunda her şeyin en ince detayına kadar planlanması hususuna dayalıdır.
İtfaiye uygunluk raporu örneği içerisinde bazı aranan kriterler yer alır. Bu kriterlerin doğrultusunda bina ve dengi alan araştırılır ve denetilir. Yönetmeliğe uygun raporun içerisinde kullanılan yapı ve malzemelerin yangın yönetmeliğine uygun olup olmadığı hakkında detaylar içerir.
Aynı şekilde acil çıkışların ve tahliyelerin itfaiye uygunluk raporu yönetmeliğine uygun olup olmadığı araştırılır. Acil çıkış dahil olmak üzere belirlenen yönlendirme aydınlatmalarının ve yönlendirme levhalarının itfaiye uygunluk raporu yönetmeliğinde belirtildiği gibi olması önem taşır.
Yangın güvenlik alanlarının yangın çıkış kapılarını yine itfaiye uygun rapor yönetmeliğini uygun olması gerekir. Denetim esnasında itfaiye yangın raporunda yer alan bütün hususlar binada ve denge alanlarla örtüşmesi gerekir.
İtfaiye Yangın Raporu Nasıl Alınır?
İtfaiye yangın raporu nasıl alınır sorusuna cevap olarak itfaiye hizmeti sağlayacak olan binaların ve denge alanların faaliyetlerine geçmeleri ve işlerini en iyi şekilde yönetmeliğe uygun olarak yürütebilmek için Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliğine konu ile ilişkin başvurunun yapılması gerekir. Bahsi geçen başvuru bir kağıt üzerinde gerçekleştirilir.
Yapılan başvurudan sonra kısa süre içerisinde belirtilen tarihte itfaiye hizmet verecek olan bina ve dengi alanlara denetim yapılır. Denetim yangın yönetmeline uygun olacak şekilde yapılır.