İtfaiye Raporunun Amacı
İtfaiye Raporunun Amacı iskan ve işletme adına yangına karşı gerekli tüm donanımlara sahip olunduğuna dair verilen bir belge olarak görülür. Binaların yangın konusunda gerçekleştireceği hizmet faaliyetlerini tam manası ile yerine getirmesi ve bu hususta itfaiye raporunu alması gerekir.
Aynı şekilde işyeri açmak için itfaiye raporu gereklidir. Bu itfaiye binalarında da geçerlidir.
İtfaiye raporu için gerekli belgeler aşağıda maddeler halinde yer alır. Bu belgeler başvuru sırasında yetkili tarafından istenir.
- Yapı kullanma izin belgesi ve Ticaret Sicil Gazetesi
- Numarataj belgesi ve imza sirküleri
- Vekaletname
Bina itfaiye uygunluk raporu yönetmeliği kapsamında gerekli ekipman ve yeterli donanıma sahip ise binada kısa bir takım incelemeler yapılır. Bina onay aldıktan sonra belge yetkili kişi tarafından onaylanır.
İtfaiye raporu amacı doğrultusunda bu belge iskan ve işletme ruhsatı alabilmek maksatlı önemli bir belgedir. Bu belge binanın yangından korunması hakkında yönetmeliğe uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.
İtfaiye Raporunda Nelere Bakılır?
İtfaiye raporunda nelere bakılır sorusuna cevap olarak yönetmelik doğrultusunda gerekli görülen bütün hususlar aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Yapı malzemelerinin, yangın merdivenlerini, acil çıkış ve tahliye yollarını yönetmeliğe uygun olması
- Yangın güvenlik holleri, yangın kapıları ve yangın merdivenleri havalandırma sistemlerinin yönetmeliğe uygun olması
- Elektrik ve aydınlatma sistemlerinin yönetmeliğe uygun olması
- Acil çıkış yerlerinin ve levhalarının yönetmeliğe uygun olması
- Yangın algılama sistemleri, basınçlandırma sistemleri ve söndürme cihazlarının yönetmeliğe uygun olması
- Sulu ve köpüklü yangın söndürme sistemlerinin yönetmeliğe uygunluğu
- Yangın dolap sistemlerinin yönetmeliğe uygun olması
- Yangın hidrantlarının, gazlı ve karbondioksit söndürme sistemlerinin yönetmeliğe uygun olması
Yukarıda yer alan hususların yönetmeliğe uygun olup olmadığını kontrol etmek ve itfaiye raporu içeriğine uygun şekilde oluşturulması oldukça önemlidir.
İtfaiye Raporunu Kim Alır?
İtfaiye raporunu kim alır sorusuna cevap olarak raporun asıl nüshasının ilçe belediye başkanlığı tarafından alınır ve yazılan raporun posta ile gönderilmesi adına Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Personel ve Kalem Şefliğine teslim edilerek işlem sonlandırılır.
İtfaiye raporu olmadan ruhsat alınır mı?
İtfaiye raporu olmadan ruhsat alınır mı sorusuna cevap olarak binaların yada dengi alanların iskan ve işletme ruhsatı alabilmeleri adına bu rapor zorunludur. Bu raporun diğer adları yangın ruhsatı ya da yangın raporudur. Fakat yönetmelikteki ismi itfaiye uygunluk belgesidir.
Binaların ve denge alanların hizmet faaliyetlerini tam manasıyla yerine getirebilmesi için bu rapor oldukça önemlidir. Yangın konusunda belirtilen şartları karşılayan binalar tarafından bu rapora onay verilir.
Başka bir yönden bina olarak bir itfaiyenin yeterli donanım ve ekipmanı sahip olması durumunda uygun test ve incelemelerin ardından bina itfaiye raporunu sahip olur. Hangi tür binaların raporu ilişkin uygun olduğunu Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kararnamesi uyarınca öğrenmek mümkündür.