Skip to main content

İtfaiye Yangın Raporu İçin Ne Gerekli?


İtfaiye Yangın Raporu İçin Ne Gerekli sorusu sıklıkla gündeme gelen sorular arasında yer alır. İtfaiye yangın raporu diğer adıyla yangın raporu binaların itfaiye hizmeti verebilmesi için gereklidir. Bina ilgili yürürlüklerin uygun şekilde ilerlemesi ve faaliyetlerin eksiksiz şekilde yürütülmesi hususunda gerekli incelemelerin yapılması sonucu binaya ilişkin rapor hazırlanır.

Bir itfaiye yerinin gerekli donanımlara ve ekipmana sahip olması için ilgili test ve incelemelerin yapılması oldukça önemlidir. İlgili test ve incelemeler Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında görülebilir.

İtfaiye Yangın Raporu İçin Ne Gerekli? - İtfaiye Uygunluk Raporu COM

Yapı kullanımına ilişkin itfaiye yangın raporu için ne gerekli sorusuna cevap olarak ilgili belgeler aşağıda yer alır.

  • Yapı kullanımına ait izin belgesi
  • Numarataj bilgisini içeren belge
  • Yetkili kişi ve kişilerin imza sirküleri
  • Vekaletname ve resmi gazetede yayımlanan ticaret sicil gazetesi örneği

İlgili şahıslardan istenecek belgeler ise aşağıda yer alır.

  • Yapı kullanıma ilişkin belge
  • Numarataj gösteren belge ve vekaletname

Bina tipi fark etmeksizin gerekli görülen evrakların teslim edilmesi halinde ihtiyaç halinde olan itfaiye raporu kısa sürede hazırlanıp ilgili binaya teslim edilir. Binanın çevresinde yapılan denetimler sonucunda herhangi bir aksaklığın sezilmesi halinde yapılan denetimler bir süre bekletilerek belgelerin ve aksaklığın giderilmesi beklenir.

İtfaiye Raporu Zorunlu Mu?

İtfaiye raporu zorunlu mu sorusuna cevaben zorunlu olduğunu söylemek mümkündür. Yapıların ve dengi binaların içinde bulunan işletmelere iskan ve işletme ruhsatı vermek adına bu raporun gerekli olduğunu söylemek gerekir. Bu raporun diğer adı yangın ruhsatıdır fakat yönetmelikte itfaiye uygunluk belgesi olarak geçer.

İtfaiye raporunun amacı, kamu kurumları, özel kuruluşlar veya gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapının, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini ve çıkabilecek bir yangın sebebiyle oluşabilecek can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını gerçekleştirmektir.

Bu belgenin alınması için ilgili müracaatlar Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Yangın Önlem Amirliği kabul edilir. Amirliğin kayıt bölümünden başvuru formu doldurulduktan sonra işlem kayda alınır.

İtfaiye Raporu Zorunlu Mu? - İtfaiye Uygunluk Raporu COM

İtfaiye Yangın Raporu Kaç Günde Çıkar?

İtfaiyeye yangın raporu kaç günde çıkar sorusuna cevap olarak 5 iş gününde çıkacağını söylemek mümkündür. Gerekli prosedürlerin uygulanıp başvurunun yapılmasının ardından denetim için ilgili binaya gün verilir. Yapılan denetimlerden sonra raporların hazır edilme süreci en fazla 5 iş günüdür. Yapılan denetimlerde herhangi bir aksaklık söz konusu ise işlem askıya alınır. Aksaklık halledildikten ve gerekli evrakların tamamlanması sonucunda süreç yeniden başlatılarak başvuruda bulunur. İlgili bütün denetimler yeniden yapılır.

İtfaiye yangın raporu elektronik ortamda oluşturulur ve itfaiye ekibi raporu dijital ortamda yazarak aynı şekilde yine dijital ortamda sunar.