Yangın Güvenlik Raporu
Yangın Güvenlik Raporu itfaiye hizmetinde bulunacak binanın faaliyete geçmesi için gerekli olan bir belgedir. Bu belge Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği’nce alınır. Yapılan başvuru ve kayıt işlemlerinden sonra 5 iş gününde bu rapor hazırlanır. Bu raporun başvurusu kağıt üzerinden gerçekleştirilir. İlgili merkeze giderek başvuru formu doldurulur.
Yapılan başvuru sonrasında denetim için binaya gün verilir. Daha sonra verilen gün içerisinde binaya inceleme gerçekleştirilir. Binanın mevzuatları ve yükümlülükleri uygun olup olmadığı gözlemlenir ve değerlendirilir.
Araştırma doğrultusunda bina gerekli bütün mevzuat ve yükümlülükleri taşıyorsa belge ilgili yetkililere teslim edilir.
Aynı şekilde belge bina sahibi vekiline teslim edilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus bina için yapılan başvurunun bireysel olarak gerçekleştirilmesi gerekir.
Yangın güvenlik raporu hususuna ilişkin bina Denetim hizmetleri kapsamında gerçekleştirilmiş olan çalışmalar bir takım ücretlere tabi tutulur.
Bilinen hizmet kapsamında alınacak ücretler yıl ya da dönemsel olarak farklı fiyat farklılıkları ile kişilerin karşısına çıkabilir.
Genel itibarıyla ekonomik yapı baz alınan değişim kararları sürecinde yer alan tarifeler düzenli olarak hazırlanır. Bu hususa dayanarak tarifeler belediyelere sunulur.
Belediyelerin onay vermeleri sonucunda onay tarihine kadar fiyatları sabit olarak kalır. Bu hususta fiyatları yeniden değiştirmek mümkün değildir. Fiyatlarını belirlenmesi bir yıl içerisinde ne kadar geçerlidir. Standart fiyatlar haricinde farklı bir ek masrafın talep edilmesi mümkün değildir.
İtfaiye Uygunluk Raporu Nasıl Alınır?
İtfaiye uygunluk raporu nasıl alınır sorusuna cevap olarak yapılacak işin detayları, adres ve isim ile birlikte irtibat telefon numarasının yazılı olduğu dilekçe gerekli belgeler ile ilçe belediye başkanlıklarını verilerek ruhsatı alacak bina belediye başkanlığı ya da Ruhsat Denetim Müdürlüğü’nden başvuru talebi oluşturulur.
İtfaiye raporu için gerekli belgeler başvuru esnasında ilgili makamları teslim edilir. Gerekli olan bu belgeler aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Yapı kullanım izin belgesi
- Numarataj belgesi ve imza sirküleri
- Alınmış olan vekaletnameler
- Ticaret sicil gazetesi belgesi
Başvuru için yukarıdaki belgelerin eksiksiz şekilde toplanıp, başvuru bir şirket adına olacak ise şirket kaşesi ve yetkilisi ile şirkete ilişkin noterden vekaleti olan kişiler yapabilir. Başvuru şahıs üzerine olacak ise şahsın kendisi ya da noterden vekaleti olan kişi ve kişiler tarafından gerçekleştirilebilir.
İtfaiye Uygunluk Raporunda Nelere Bakılır?
İtfaiye uygunluk raporunda nelere bakılır sorusuna cevap olarak rapora ilişkin gerekli bütün yükümlülükler aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Binada olan yapı malzemelerinin yangın yönetmeliğine uygunluğu
- Acil çıkış ve tahliye yollarının yangın yönetmeliğine uygun şekilde dizayn edilmesi
- Yangın güvenlik kolları ve yangın kapılarının tehlikeli anda yükümlülüğe ilişkin mevzuatlara uygun şekilde olması
- Yangın merdivenlerinin ve yangın merdivenleri havalandırma sisteminin yangın yönetmeliği mevduatlarını uygun olması
Yangın güvenlik raporu diğer adı ile yangın uygunluk raporu yukarıda belirtilen yükümlülüklere göre belgelendirilir.