İtfaiye Uygunluk Belgesi
İtfaiye Uygunluk Belgesi ticari ve şahsi olarak kullanılan yapıların ruhsat başvurusunda gerekli olan en önemli belgelerden biridir. Bu belge ilgili yerel makamlar ve belediye başkanlıkları tarafından alınır. Bu belgenin amacı bina ve iş yerlerinin yangına karşı dayanıklı ve korunaklı olup olmadığını belli eden bir belgedir. Belge iş yeri kullanım ruhsatı açısından oldukça gereklidir.
İtfaiye uygunluk belgesi iş yerlerinin malzeme yönünden ve yangın yönetmelik açısından incelenip sonucunun düzenlendiği bir belgedir. İş yeri esnasında bir eksiklik söz konusu ise eksiklik giderilene kadar bu belgenin alınması söz konusu değildir.
Yangın koruma açısına ilişkin maddelerin herhangi birinde bir eksiklik varsa belge alımı öncesi eksik yetkili tarafından giderilmesi istenir. Eksikliklerin tamamı ile giderildiğini hususunda emin olunduktan sonra belge için başvuru yapılır. Başvuru sonrasında gerekli incelemeler yapılır ve alınan uygunluk belgesi iş yeri sahibine yada görev alan vekillerine teslim edilir.
İtfaiye Uygunluk Belgesi Nasıl Alınır?
İtfaiye uygunluk belgesini nasıl alınır sorusuna cevap olarak iş yerinin bu belgeyi alınması için Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği’ne başvuruda bulunması gerekir. Bununla birlikte izin alacak iş yeri ilçe belediye başkanlığına da başvuruda bulunabilir.
Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği tarafından görevlendirilen çalışan ve yetkilendirilen ekipler iş yerine denetlemeye gider. Bina detaylı şekilde incelendikten sonra yangın konusunda gerekli önlemlerin ve mevzuatların olup olmadığı tespit edilir.
Değerlendirme sonunda eksik olan bir yer varsa tamamlanana kadar belgenin onaylanması mümkün değildir. Yapılan inceleme sonunda bütün mevzuatlar yerindeyse belge iş yerine teslim edilir.
İtfaiye uygunluk belgesinin danışmanlık hizmeti hususundan dayalı olarak neden gerekli olduğu konusunda mevzuatların düzenli güncellendiğini söylemek mümkündür. 5 yaşında doldurmuş bina ve yapıların farklı tür amaçlarla kullanıldığını söylemek ve ekleyerek yönetmeliği ve mevzuatları göre düzenlenmesi en uygunudur.
Binalar zaman zaman değişen düzenlemeler ve yönetmelikler hususunda aynı tür amaç için kullanılsa dahi değişiklikler yapılması gerekir. Yönetmeliklerin ve düzenlemelerin uygunluk raporlarına uygun şekilde olması önem arz eder.
Aksi halde binalara itfaiye uygunluk raporu verilmeyeceği gibi amaç doğrultusunda kullanılan bir bina işine devam ettiğinde ise yüksek oranında idari para cezalarına çarptırılır. Bu hususa dayanarak iş yerlerinin kapatılması inşaat ve ruhsat iptalinin olması gibi ağır cezalar binaya uygulanır.
İtfaiye Uygunluk Raporu Zorunlu Mu?
Uygunluk raporu zorunlu mu sorusuna evet yanıtını vermek mümkündür. Binanın doğru ve kaliteli şekilde hizmet verebilmesi faaliyetlerinin eksiksiz şekilde yerine getirebilmesi adına bu rapora ihtiyaç vardır. Bu rapor faaliyetlerini ve hizmetlerinin doğru şekilde yürütebileceğinin kanıtıdır.
İtfaiye uygunluk raporu kaç yıl geçerli sorusu sık sorulan sorular arasında yer alır. İtfaiye uygunluk raporunun geçerlilik tarihi bir yıldır. Bu raporun her sene yenilenmesi gerekir. Rapor başvuru sonrası incelemelerden sorma en fazla beş iş gününde ilgili binaya teslim edilir.