Skip to main content

Yangın Risk Analizi Raporu


Yangın Risk Analizi Raporu yangının oluşturabileceği zararları gerileyerek kişilerin canını ve malını bir nevi koruma altına alır. Yangın özellikle işletmelerde çok kötü sonuçlara yol açabilir. Yangına kısa sürede müdahale etmek adına bulunması gereken ekipmanların uygun koşullarda olması gerekir.

Bu hususa dayalı olarak binalarda mutlaka yangın risk analiz raporu bulunması gerekir. Raporun amacı kurum ya da kuruluşlarda olabilecek yangın risklerini belirleyip müziklerin önlenmesinde ve meydana gelen hasarların olabildiğince aza indirilmesinde etkili olan tedbirlerin ortaya konulması hususuna itafen hazırlanın rapordur.

Yangın Risk Analizi Raporu - İtfaiye Uygunluk Raporu COM

Bu raporun içerisinde 3 temel durum vardır bu durumlar aşağıda maddeler halinde yer alır.

  • Yangın risk analizi gerçekleştirebilmek
  • Yangına karşı risk analiz raporunu hazırlamak
  • Gerekli düzenlemelerin daha açıklayıcı olması adına rehberlik gerçekleştirmek

Bu analizi gerçekleştirirken yangın uzmanı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile birlikte işletme sorumluları bulunur. Değerlendirmeye göre risk analizi sonrasında gerçekleştirilecek olan tedbirler hakkında bilgilerin toplanması gerekir. Bir başka deyişle yangın söndürme ve algılama sistemleri hakkında bilgi toplamaktır.

Yangın risk analizi örneği içerisinde elde edilmiş olan değerlendirme sonucu yetkililere teslim edilir. Yetkililere teslim edilen rapor hususuna dayalı olarak yapılması gereken iyileştirmeler açısından rehberlik yapılması gerekir. Bu şekilde yangın riskine ilişkin analizler daha olumlu hale gelir.

Hangi İşyerleri Risk Analizi Yaptırmak Zorunda?

Hangi iş yerleri risk analizi yaptırmak zorunda sorusuna cevap olarak risk analizin değerlendirmesi sonucunda öngörülen sınıflandırmaya göre değişiklik gösterir. Yani bir yapı risk analizine göre çok tehlikeli ise biz analizini 2 yılda bir güncellemesi gerekir. Orta derecede olan risk tehlikesi söz konusu ise 4 yılda bir , az tehlikeli sınıfın ise en az 6 yılda bir risk analiz güncellemesi yapması gerekir.

 Hangi İşyerleri Risk Analizi Yaptırmak Zorunda? - İtfaiye Uygunluk Raporu

Önceden yapılandırılmış acil durum formları ve risk analizlerinin incelenmesi, iş yerinde hazır olan yangın raporlarını incelenmesi, iş yerinde hazır bulunan acil durum ve kat planlarını detaylı şekilde incelenmesi gerekir.

Aynı şekilde iş yerinde daha önce yaşanmış olan acil durumların incelenip, bu hususta gerekli tatbikatların ve  eğitimlerin yapılıp yapılmadığı husus da bir incelemenin yapılması gerekir.

Yangın Risk Analizini Kim Yapar?

Yangın risk analizini kim yapar  sorusuna cevaben toplam yangın riskinin oluşması bütün yangın yükü ele alındığında ortaya çıktığından bu kapsamda yangın güvenliği risk analizi yangın eğitim uzmanları tarafından yapılan analize yangın risk analizi iş güvenliği uzmanı ile birlikte işletme yangın sorumlusu ve İSG uzmanı dahil olur.

Değerlendirme ekibine iş veren ve vekili, iş yerinde görevli olan iş yeri uzmanı ve işyeri hekimi, çalışan temsilci ve destek elemanı dahildir. Kişiler tarafından risk analizi çalışmaları yapılır. İş yeri sahibi iş yeri dışındaki kişilerden risk analizi hizmetini tercihe bağlı olarak alabilir.