Yangından Korunma Danışmanlığı
Yangın Danışmanlığı mimari mekanik elektrik projelerinin yangın güvenliği açısından uygun şekilde incelenmesi ve yapının genel olarak içeriğinde yer alacak ortak alanların ve ilgili bölümlerin yapılandırılmasında görev alır.
Aynı şekilde insanların tahliyesi, yangın esnasında yapılması gerekenlerin ve ilk müdahalelerin yapılması, yangının duyurulması ve haber verilmesi, otomatik söndürme sistemleri ve duman kontrollerinin ulusal ya da uluslararası standartlara uygun şekilde esnetilmesi ile ortak çözümlerin belirlenip sistemlerin entegrasyonunu sağlanması hususunda görev alır.
Bir yangın danışmanlığı alan kişinin konu içinde olduğu ve alabileceği diğer kapsamlar aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Yangınla ile ilgili bütün konuların incelenmesi
- Binanın içerisinde bulunan bölümlerin kullanım amacına uygun şekilde ve yangından korunacak şekilde belirlenmesi
- İşletim ve bakım maliyetlerinin optimizasyonu konusunda gerekli görülen bütün yapılandırılmanın incelenmesi
Yangın güvenliği ile ilişkilendirilen bütün konularda mimar, tesisat ve elektrik elektronik mühendisi danışmanlık hizmetini verebilir.
Yangın Danışmanı Ne İş Yapar?
Yangın danışmanı ne iş yapar sorusuna cevap olarak yangın algılama ve uyarı sistemlerinin projelendirilmesinde, acil durum aydınlatma ve yönlendirme sistemlerinin detaylı şekilde projelendirilmesinde ve acil durum tahliye planlarını hazırlanmasında görev alır.
Yangın danışmanlık firmaları bu hususta profesyonel şekilde ilerler. Gerekli olan bütün yönetmelikleri en ince detayına kadar hazırlayarak bina ve dengi alanları ilgili belgelerin hazırlanması aşamasında görev yapar. Belli bir ücret karşılığında alınan işi düzenli ve istenilen şekilde ilerletir. Plan ve projelendirme görevlerini ilgili mercilerin kararlarına ilişkin yapılandırır.
Yangın Danışmanlığı Sertifikası
Yangın danışmanlığı sertifikası alınmadan danışmanlığın yapılması mümkün değildir. Bahsi geçen iş çok fazla sorumluluk gerektiği için bu işi sertifika ile belgelendirmek gerekir.
Yangın danışmanı ya da uzmanı ile çalışmak oldukça önemli bir iştir. Yangın danışmanlığının alınıp alınmaması ilerleyen zamanlarda mali olarak kişilerin karşısına çıkar.
Yangın danışanı yangın güvenliği konusunda hızlı ve pratik düşünme yetkisine sahip olduğu için sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirir.
Bu duruma ilişkin yoğunluk danışmanlığı almamış ve işleri kendi başına yürütmeye çalışan kişinin aynı şekilde zaman zaman depo mühendisliğinin bile aklına gelmeyen güvenlik önlemleri ekonomik bazda yeterli sonuç vermeyebilir. Yangın danışmanlığının alınmış olması çeşitli güvenlik alanında ve pek çok sorunun çözümü ne ilişkin profesyonel şekilde ilerleyebilme fırsatı sunar. Sonradan oluşabilecek tehlikeli durumların öngörülmesi bu şekilde mümkün olur.
Yangın uzmanı yangın ile alakalı bütün eğitimlerini almış olması gerekir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na bütün yükümlülüklere bakıldığında işletmelerin yardımına karşı korunması ve yangın esnasında ilk müdahalenin doğru şekilde yapılması için yangın uzmanının belli bir eğitiminin tamamlanmış olması gerekir.
Bu durumun aksi söz konusu olduğunda yangın eğitimi almamış yangın uzmanına cezayı işlem uygulanması mümkündür. Eğitim sertifikasının alınmış olması yasal bir zorunluluktur. Bu hususta sertifikaya uygun şekilde işlerinin halledilmesi gerekir.